Get Adobe Flash player

Награда „Художник на годината” за БСУ „Д-р Петър Берон”, гр. Прага в конкурса за детска илюстрация „Могоезичието е богатство 2020”

      Всяка есен в Прага се провежда конкурсът  „Многоезичието е богатство”, в който могат да участват  деца от различни национални малцинства или деца, изучаващи и общуващи на други езици освен чешкия, живеещи на територията на Чехия. Конкурсът се организира от  българското сдружение „Заедно”  в рамките на  проекта „Камаради”,  с подкрепата на Правителството на ЧР, Министерството на образованието на ЧР и кметството на гр. Прага. Условията за участие са четене на детска литература  и създаване на илюстрации и книжки към прочетения текст.

     Тази есен всичко беше по-различно - извънредната пандемична ситуация отново затвори училищата и децата останаха  вкъщи.  Затова реших да изпратя за конкурса започнатите преди това проекти на някои наши ученици в часовете по изобразително изкуство. Въпреки, че не бяха довършени, реших, че заслужават да бъдат показани. Много ме зарадва впоследствие желанието на други ученици също да участват, които рисуваха  вече  у дома и по-късно  ми предадоха своите илюстрации.  

    Благодарение на тези млади творци и обичта им към изкуството  нашето училище и тази година участва и се представи достойно в конкурса и бе отличено с наградата „Художник на годината”!

     Във връзка с това бих искала да изкажа благодарност и уважение за старанието и вдъхновението на :

-Емма от 5 клас – илюстрация към „Пипи Дългото чорапче”;

-Учениците от 6 клас – Атанас, Александра, Анелия, Боряна, Виктория, Йоан, Жасмина, Викторио, Мартин, Радослава, Стефани, Соня – серия илюстрации към „Снежанка и седемте джуджета”;

-Ванеса, Радина и Антония от 7 клас – проект за книга „Тримата братя и златната ябълка”;

Мартин от 9 клас – илюстрация към „Хитър Петър”.

 

Заедно с това благодаря на уважаемите организатори от сдружение „Заедно” за чудесната инициатива  и признание за нашите ученици и творбите им!

 

Пожелавам на всички здраве, благополучие и нови творчески успехи!

 

Луиза Станева,

учител по Изобразително изкуство в БСУ „Д-р Петър Берон”, гр. Прага