Get Adobe Flash player

Откриване на учебната година в БСУ „Д-р Петър Берон” – гр. Прага


   

    Усмивки, грейнали от радост лица, много цветя и надежди носи първият учебен ден. За БСУ „Д-р Петър Берон” откриването на новата 2019/2020 учебна година е особено знаменателно събитие, защото се осъществява в напълно обновени класни стаи и коридори.
Тържеството се проведе на 16 септември 2019 г. от 10.00 часа в украсения салон на училището. На празника присъстваха много видни гости:

- Негово Превъзходителство г-н Йордан Първанов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чехия;
- г-н Георги Стоилов – съветник по търговско-икономическите въпроси в Посолството на Република Българияв Чехия;
- г-жа Галина Тодорова – директор на Българския културен институт в гр. Прага;
- г-н Никола Иванов – председател на Обществения съвет на БСУ „Д-р Петър Берон”
- г-жа Мирослава Симова – главен изпълнителен директор на Ян Бехер-Перно Рикар, Чехия;
председатели на българските сдружения и организации в ЧР, членове на Обществения съвет на училището, родители и други скъпи гости.

Поздравителни слова бяха изказани от посланика г-н Йордан Първанов и от директора на училището г-жа Мария Носикова. Г-жа Носикова приветства топло всички ученици – от най-малките любознайковци до най-големите, онези, „които израснаха пред очите ни”, чиито път не беше лек, но винаги намираха опора, пример и вдъхновение в любимите си учители. Директорът изрази благодарност и дълбок поклон на своите колеги, на всеотдайните родители и на всички родолюбиви българи от различни фирми, които превърнаха вчерашните мечти и желания за чудеса в днешна реалност. Промяната е видна и окриляваща: изцяло са подновени (с нови подови настилки, боядисани стени, красиви фототапети, нови плотове на чиновете и т.н.) 26 стаи, компютърен кабинет, коридори , актовата зала. Г-жа Носикова съобщи и другата хубава новина: подписан е договор между нашето училище и Департамента за езиково обучение, съгласно който БСУ „Д-р Петър Берон” – гр. Прага става център за полагане на изпити и получаване на сертификати за владеене на български език. Накрая тя изказа и всеобщото задоволство от поредните успехи на нашите ученици при участието им в международния фестивал „Аз съм българче” – огласи имената на онези от тях, които са спечелили престижни награди в конкурсите по литература и изобразително изкуство. Бурни ръкопляскания от страна на публиката съпровождаха поздравителните слова на посланика г-н Първанов и на директора г-жа Носикова.

Последва литературно-музикална програма. Водещи бяха деветокласничките Светослава и Михаела, а училищният хор „Лира” с ръководител г-н Росен Михайлов отправи музикален поздрав по случай първия учебен ден. Специално приветствие беше отправено към гордите ни първокласници. Българският културно-просветен клуб изненада първолаците с подаръци, а на участниците в училищния хор „Лира” бяха поднесени фланелки с български шевици от Българската православна общност в Чешката република.
Нека вдъхновението от чудотворните промени ни окрилява през цялата учебна година!


1