Get Adobe Flash player

Заедно по стъпките на Кирил и Методий

На 15 ноември 2019 година БСУ „Д-р П. Берон” стана домакин на едно уникално събитие, което бе посветено на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий - оставило вечен отпечатък върху цялото славянство и европейската цивилизация.
Буквите, създадени от славянските просветители, засияха в Актовата зала на училището в една изложба, сътворена изцяло от творби на талантливи ученици от пет български училища в чужбина.
Скъпи гости на събитието бяха Посланикът на Р България в Чешката република - Негово Превъзходителство, г-н Йордан Първанов, г-жа Галина Тодорова - директор на Българския културен институт в Прага; гости от Мемориалния комплекс "Св. св. Кирил и Методий" в Микулчице, представители на българската общност, на бизнессредите, родители, учители и приятели на училището.
Директорът, г-жа Мария Носикова, откри тържеството, посветено на буквите, създадени от Кирил и Методий.
Александра Василева от 11 клас изпълни вълнуващи моменти от „Похвалното слово за блажения Кирил и за панонския архиепископ Методий”.
Г-жа Носикова акцентира върху значимостта на две важни събития, които за първи път се случват в нашето училище – откриването на самостоятелна международна изложба и присъствието на скъпи чешки гости – г-н Франтишек Синек, ръководител на Славянския археологическия комплекс в Микулчице, г-жа Ирена Хованчикова, директор на Масариковия музей в Ходонин, г-жа Хана Новотна, специалист експерт и лектор, който отговаря за училищата.
„Преди 10 години в Микулчице българите направиха паметник в чест на братята Кирил и Методий, всяка година българската общност отива на поклонение пред солунските братя, сега за първи път ние имаме гости от Микулчице.
Искрено им благодаря и вярвам, че с тяхното присъствие и предложенията, с които са тук, се поставя едно начало на бъдещо съвместно сътрудничество.”
След тези уводни слова г-жа Носикова представи
ръководителя на проекта и един от създателите на Интернет радио „Татковина” - г-жа Илияна Нанчева.”Тя е човекът, благодарение на когото децата от пет български училища в чужбина бяха свързани чрез този проект.
Мисията на проекта беше да се направят графични изображения на глаголическите и кирилските букви, знаци и символи. Днес всички творби са тук и най-ценното в тази изложба е, че те са рисувани от деца, а децата внасят много положителна емоция при създаването им.”
Г-жа Нанчева разказа подробно как възниква идеята за проекта - „ най-голямото нещо, с което ние можем да се гордеем в Европа е, че сме дали писмеността, дали сме словото, дали сме буквите и кирилицата е третата призната в Европа азбука.” Проследи осъществяването на този проект с покана към български училища в чужбина, които най-добре биха интерпретирали тази идея. В проекта се включват деца от българските неделни училища „Васил Левски” в Александруполис, Гърция,”Св. Св. Кирил и Методий” в Истанбул, Турция, „Асен и Илия Пейкови” в Рим, Италия, Българското училище за роден език в Будапеща и Халастелек и Основното училище в Шармелек, Унгария,както и от БСУ”Д-р П. Берон”, гр.Прага, Чехия.
Най-сполучливите творби на участниците представляват тази уникална изложба, на която имаме удоволствието да се наслаждаваме в нашето училище в продължение на една седмица. Тя тръгва от Европейската столица на културата’2019 – Пловдив, пътува по стъпките на Кирил и Методий, спирайки в държавите на училищата-партньори, чиито деца сътвориха тази безценна азбучна колекция, и ще приключи в Рим, където свършва жизненият път на първоучителя Кирил.
И наистина проличава, че децата са работили много усърдно, с много любов, признателност, преклонение пред делото на светите братя Кирил и Методий и постигнатото е впечатляващо.
Всичко това доказва тезата, че „българското свети в чужбина по-силно, отколкото у дома.” Г-жа Нанчева благодари за ентусиазма, с който се запазва жива искрата на това свято и ценно българско наследство, което е непреходно и остава завинаги.
Учителят по изобразително изкуство е този, който въвежда в темата и катализира любовта, запечатана в творбите на децата.
Г-жа Луиза Станева бе ръководител на нашите участници и сподели как е преминал творческият процес при осъществяването на проекта.
Тя със задоволство отбеляза, че децата са работили с голямо желание върху разнообразните идеи и са интерпретирали символиката, която се съдържа във всяка буква. Отличените ученици бяха поканени за връчване на приготвените за тях награди.
След изказаните благодарности и пожелания за бъдещи творчески проекти и успехи, г-жа Мария Носикова предостави думата на Негово Превъзходителство, посланик Йордан Първанов.Той поздрави присъстващите и изрази съпричастност към това интересно събитие, отразяващо по своебразен начин значимостта на делото на Кирил и Методий. „Идеята за следване пътя на двамата братя е и една от основните цели за развитие на отношенията между България и Чешката република.Този реализиран проект допринася за популяризиране на българския принос към разнообразието на европейската култура .”
Г-н Първанов благодари на всички, допринесли за създаването на тези прекрасна творби и откри изложбата.
Кирилските букви, пресътворени от талантливите български деца, са подредени в красив печатен албум.Това е нашият малък принос да остане жива и актуална кирилицата днес и надяваме се, векове напред.