Get Adobe Flash player

По стъпките на нашия патрон, д-р Петър Берон


 
  С интересна инициатива отбелязахме тази година в училище патронния ни празник.
Патронът на училището ни, Д-р Петър Берон, е виден просветител, учен-енциклопедист, педагог, философ и естественик; стопански и просветен деец, владеещ девет езика, дипломиран лекар, дарител и Будител. Автор на първия български буквар – „Рибния буквар“. Живял, учил и преподавал в много европейски градове. Автор на около 20 научни труда и над 25 тома научни съчинения във физико-математическите и природните науки. Гениален учен и родолюбец, живял и в град Прага.
Като възпитаници на училището, гордо носещо неговото име, ние тръгнахме по стъпките на нашия патрон и се запознахме с някои от науките, в които той е оставил следи, посещавайки тематични музеи, галерии и събития в Прага.
Най-малките ни природолюбители от 1, 2 и 3 клас се запалиха по „рибата“ от „Рибния буквар“ и посетиха изложението „Морски свят“, където буквално се „потопиха“ в света на екзотичните риби, акули, корали и други морски обитатели и се забавляваха, рисувайки на мултимедиен интерактивен десктоп. Четвъртокласниците бяха запленени от първия астрономически уред за наблюдение в Родината ни, „зрителната тръба“, сглобена от д-р Петър Берон, и в чест на патрона ни посетиха планетариума в Прага, където разгледаха и други съвременни уреди за наблюдение на небесните тела и разбраха за интересни явления.
Всяка година ученици и учители поднасяме цветя пред паметника на д-р Петър Берон на бележити дати. В чест на празника учениците от 5 клас поднесоха по една роза пред скулптурния му портрет, а по-големите, от 6 клас посетиха изложба.
Най-предпочитано място за посещение се оказа Ботаническата градина към природонаучния факултет на Карловия университет, която бе посетена от 7, 8, 9 и 11 клас. Сред буйната тропическа и субтропическа растителност учениците си направиха множество снимки, разгледаха сбирката от кактуси и се радваха на цветните алеи навън с цъфнали кокичета, зюмбюли, минзухари и иглика.
Антропологическият музей към същия факултет на Карловия университет бе посетен от 12 клас, които разгледаха тематичните сбирки „Анатомия“, „Френология“, „Пигмеи“, „Примати“ „Еволюция на човека“.
Много интересно се оказа и посещението на участниците в клубовете по интереси на единствения по рода си музей на „Apple” в Прага. Те се запознаха с продуктите и иновативното мислене на създателя на „Apple”, Стив Джобс, извел фирмата до една от най-влиятелните в сферата на персоналните компютри, компютърен софтуеър и потребителска електроника.
Чрез тазгодишната инициатива учениците се запознаха в извънучилищна среда с делото на нашия патрон и науките, които свързваме с името му: ботаника, зоология, астрономия, физика, химия, философия, педагогика, естествознание, и др. Те проучиха материали за живота и интересите му и разшириха познанията си с наблюдения извън изучаваното в час. А така също се запознаха с огромните възможности, които предлага Прага за обогатяване на знанието в областта на науките и показаха интерес и желание сами да търсят начини за задоволяване на любознателността си.