Get Adobe Flash player

НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ    Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.
Такава паметна дата в националната история на България е 3 март – Това е денят на Освобождението на България, на възстановената българска държавност.
На 2 март 2020 година БСУ „Д-р П. Берон” празнува двоен празник-Денят на българската свобода и посрещането на Баба Марта – красив празник за деца и възрастни.
Тържествено прозвуча Химнът на РБългария, който изправи на крака ученици, учители и гости. Сведохме глави пред подвига на хилядите воини, отдали живота си за свободата на България.
Празничната програма, подготвена от г-жа Тасковова, г-жа Васева и г-н Иванчев, г-жа Дончева и г-н Илиев, включваше вълнуващи стихове, посветени на Националния ни празник, изразявайки чувства на благоговение, почит и признателност пред светлата саможертва на цял един народ.Изпълнени с чувство и вдъхновение от участниците в литературната композиция - Светли, Ивана, Михаела, Естел, Николай, Аксат, Ники , Сашо, Мартин и Митко, стиховете се редуваха с ярки картини на мултимедийна презентация, отраяващи Шипченската епопея, оживяваха паметни места от Родината, напомнящи за славните героични дела и саможертвата.
Декорацията на залата бе дело на г-жа Станева.
Словото на директора, г-жа Мария Носикова, отрази важността и значимостта на този паметен за България ден с внушението да помним и да пазим идеята за национално единение.
Г-жа Носикова поздрави присъстващите по случай празника и обяви имената на наградените ученици, участвали в международни и национални конкурси.
Публиката се наслади на завладяващата презентация „Най, най в България”, представена от учениците на г - жа Георгиева, третокласниците.
Изненади поднесоха и учениците от 2 клас, които изпълниха красиви стихове и сценката „Зимата, пролетта и детето”, подготвени от г-жа Иванова.
Поздравът на училищния хор „Лира”създаде весело настроение като прелюдия към следващата сценка, представена от учениците от 4 клас, които заедно с г-жа Тошева, поканиха всички да посрещнем Баба Марта.
Мартеницата е българският знак на пролетта. Подарена с любов и добри чувства, тя сгрява, носи радост и приятни усещания, пренася на хиляди километри – у дома!
Съхранявайки този самобитен български празник, ние учителите и учениците от БСУ”Д-р П. Берон” поддържаме жива древната традиция да бъдем закичени с мартенички, докато видим първия щъркел или първото цъфнало дърво! Мартеничките – тези уникални български символи,носещи много радост и красота, зареждащи с енергия и надежда, даряващи обич и доброта!
Нашият празник завърши с ритмите на „Празнична сюита”. На хорото се хванаха всички, обединени от красотата на танца - едно вълнуващо докосване до света на България.