Get Adobe Flash player

Ден на народните будители


Една от най-светлите дати в българския календар е 1 ноември – Денят на народните будители. Този ден увековечава паметта на великаните на непобедимия български дух , на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите дейци на народното пробуждане, за да служат за пример на поколенията. Това е ден на почит пред духовните водачи на народа, пред онези родолюбци, които са го пробуждали с перо и меч, воювали за вярата, езика и свободата на България.

В навечерието на светлата дата - на 31 октомври 2019 год., група ученици от БСУ”Д-р П. Берон”, водени от г-жа Снежана Тасковова, г-жа Светлана Васева и г-н Валентин Вълчев, поднесоха цветя и венец пред паметника на патрона на училището - д-р Петър Берон в Прага в знак на почит към будителите на България.

Г-жа Тасковова изтъкна важната роля на будителите за запазване на българския национален дух през вековете.

Тя проследи пътя на големите имена в нашата история – от първите букви на Кирил и Методий, през пламенния зов на Паисий до огненото слово на Ботев и Раковски; с неувяхващата сила на Софроний Врачански, Патриарх Евтимий, д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов, Добри Чинтулов, П.Р. Славейков, Иван Вазов и още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение, които изковаха от слово най-силното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечеството в идеал и житейски триумф на цял един народ.

Учениците слушаха с интерес и внимание, убедени, че духът на будителите е жив и днес.

Това е един уникален празник, който трябва да съхраним през годините, защото 1-ви ноември е не само празник на духовността, той е призвание и национална съдба.