Get Adobe Flash player

Празник на българската просвета и изпращане на випуск 2019

              Свещена е славянската азбука!
                     Свещена е България!
              Благословен е българският език!


Под знака на това вековечно послание протича 24 май в БСУ „Д-р Петър Берон” – гр. Прага. На този светъл и лъчезарен ден честваме по традиция три знаменателни училищни събития: празника на славянската писменост и на българската просвета и култура, успешното завършване на най-малките ни възпитаници от първи клас и изпращането на най-големите – нашите прекрасни момичета и момчета от випуск 2019.
Тържеството се проведе от 14.00 часа в красиво украсения от г-жа Станева салон на училището. Откриването беше огласено с вдъхновено изпълнение на „Химна на св. св. Кирил и Методий” от училищния хор „Лира” с ръководител г-н Росен Михайлов. Последваха възторжени стихове за българската духовност, изказани от Ивана, Светослава, Михаела, Естел и Николай (всичките от VIII клас) и Александра от X клас.
Гости на празника бяха: г-жа Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага; г-н Георги Стоилов, съветник по търговските въпроси в Посолството на Република България в Чешката република; г-н Росен Генчев –съветник, завеждащ Консулска служба в Българското посолство в гр. Прага; г-н Володя Гоцев от Българския културен институт в Прага, г-н Димитър Петров, председател на Българския културно-просветен клуб в Прага, г-жа Мария Захариева, председател на сдружение „Възраждане”; г-жа Камелия Илиева, главен редактор на сп. „Роден глас”; г-жа Силвия Кръстева, председател на сдружение „Заедно”; г-жа Корнелия Иванова, представител на Обществения съвет на училището; г-жа Елена Илиева, представител на Обществения съвет на училището, г-н Рудолф Мировски, експерт в ČSOB, много родители и други скъпи гости.
Вълнуващо поздравително слово произнесе директорът на БСУ „Д-р Петър Берон” г-жа Мария Носикова. Тя подчерта епохалното значение на Кирило-Методиевото дело и особената връзка между словото и делата, които правим в тяхна чест. Г-жа Носикова сподели с гордост тазгодишния принос на училището в международния проект „Заедно по стъпките на Кирил и Методий”, в който наши ученици изрисуваха букви на глаголическата азбука и техните аналози на кирилица. Тя съобщи и добрата новина, че изложбата на детските рисунки ще бъде представена и тук, в нашето училище, на 1 ноември 2019г. – в Деня на будителите. „Ето така – сподели с радост г-жа Носикова – почитаме създаденото от Светите братя. Правим го, защото да пазиш словото им в родината е дълг, но да го съхраняваш извън родината е Мисия!” Директорът приветства сърдечно всички ученици, техните родители и всеотдайните учители и призова към следване на просветната кауза: „Само просветата е пътят към Добрия свят – свят без насилие, обиди, без кървави войни, без предразсъдъци и ограничения!”.
Първата част от празничната програма по традиция беше посветена на славянската писменост и на българската култура. Началото беше оповестено с възторжено стихотворение, написано от Пламена Петрова (X клас) за тазгодишния международен конкурс: „Велики Преслав – история на цял един народ”. Тази творба спечели специалната награда в памет на доц. Вероника Вълканова и потвърждава основанията за гордост от талантливите литературни изяви на нашите възпитаници. Последва патетична рецитация на избрани стихове от старобългарската литература, изпълнени от Ивана, Светослава, Михаела, Естел и Николай (VIII клас) и Александра (X клас). На екрана се прожектираше презентация за Кирило-Методиевото дело, в залата звучеше вечната музика на Йоан Кукузел Ангелогласния и потвърждаваше внушението, че България е тук, в духа на Българското училище в Прага.
Втората част от тържеството продължи със затрогващото изпълнение на най-малките ни ученици – гордите азбукарчета от първи клас. Те ни демонстрираха, че вече всичко правят „първокласно”, а след музикалното въведение на „Аз съм българче” (приканени от водещия Александър, X клас) към възторжената рецитация на това стихотворение се присъединиха всички присъстващи в залата.
Следващите изяви бяха в областта на музикалното и театралното изкуство. Блестящо беше изпълнението на четири песни от училищния хор „Лира”. Учениците от 5 клас доказаха, че учат и знаят не само български, но и английски и чешки език. Подготвени от г-жа Васева и г-н Вълчев, те представиха двуезична версия на популярната приказка „Дядо вади ряпа”.
Наградите с грамоти за отличените ни ученици бяха оповестени от директора г-жа Мария Носикова. Тя изтъкна не само заслугите им в живота на училището, в международните конкурси по литература и изобразително изкуство, но и високите постижения на хокеистите ни. Г-жа Носикова връчи лично специалната награда на ученика от VI клас Борис Йорданов Първанов.
Последва великолепното изпълнение на Театралната трупа с ръководители г-жа Милка Кралчева и г-жа Корнелия Иванова. Нашите артисти представиха спектакъла „Не съм от тях” по текстове на известния български писател хуморист Чудомир. В ролите видяхме:
Берта – Светослава (VIII клас); Кера – Естел (VIII клас); Деша Загубанкина – Ивана (VIII клас); Нонка – Александра (X клас); Кака Сийка – Михаела (VIII клас); Стойна – Мартина (X клас) ; Петко бакалина – Димитър (VII клас); Теньо – Христо (VII клас); Спиро – Богдан (VIII клас); Наньо Тиганов – Мартин (VII клас); Рачо – Николай (VIII клас) и Груйо Ментата – Александър (VII клас). Публиката посрещна с аплодисменти удивителните превъплъщения на нашите ученици.
Празникът продължи с едно от най-вълнуващите събития в в училищния живот: изпращането на абитуриентите – нашите прекрасни момичета и момчета от XII клас. Под звуците на „Притури се планината” на сцената излязоха скъпите ни приятели от випуск 2019. Приветствие към тях отправиха учениците от XI клас. На екрана се прожектираше чудесен клип за XII клас, а накрая единайсетокласниците връчиха на абитуриентите ленти за успешното им завършване. Училищният ритуал по предаване на ангелчето беше придружен с патетично вричане в свято служене и вярност на училищната кауза. Красивите абитуриенти също произнесоха поздравително слово – към преподавателите и към всички ученици. Вълнуващо прозвучаха последните думи на всеотдайния им класен ръководител г-жа Александра Дончева. Последва най-сантименталната част от тържеството: сбогуването на абитуриентите с учителите и с любимото училище на фона на незабравими музикални клипове.
В празника на 24 май оживяват свещената мисия и вечният огън на любородието, които Българското училище в Прага запалва в душите ни.


Да пазим свято този огън в умовете си!


Да го носим в сърцата си с любов!


Да го разпалваме с вдъхновение! Да го озаряваме с дух на откривателство!


Да го поддържаме с вярност и да го предадем на всички българи по света с чест и гордост!