Get Adobe Flash player

ИЗЛОЖБА „ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

    

     През месец март 2019 год. в актовата зала на БСУ „Д-р Петър Берон”, гр. Прага се осъществи изложбата с ученически творби във връзка с проекта „Заедно по пътя на Кирил и Методий”. Проектът е организиран от Агенцията за реклама и PR „Креатив рей”, създател на интернет радио „Татковина” – Радио на българите по света, което тази година празнува своята десетгодишнина.  Същевременно е пряко свързан с платформата „Кирилизация” от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

            Целта на проекта е да се покаже уникалният принос на Св. св. Кирил и Методий, създатели на славянската писменост,  за европейската култура и образование чрез творческите възможности на учениците от българските училища в чужбина – в Чехия, Унгария, Италия, Гърция и Турция.

           На 18 март изложбата официално бе открита от директора на БСУ г-жа Мария Носикова, която приветства многобройните гости – ученици, учители, родители. След това даде думата на г-жа Луиза Станева, преподавател по изобразително изкуство и куратор на изложбата, която представи концепцията на проекта, разказа за процеса на реализацията на творбите и обясни идеята, вложена в изграждането на общия портрет на солунските братя, създаден от ученици от БСУ..

            След приключване на изложбата комисия от учители ще подбере най-добрите творби, които ще бъдат включени в цялостна колекция заедно с отличените творби от другите партньорски училища. Азбучната колекция ще бъде заснета, отпечатана върху пана и подготвена за експониране. Цикълът от изложби ще започне в Балабановата къща в Пловдив и ще продължи по пътя на Кирил и Методий в държавите на училищата- партньори.

           Чрез участието си в проекта ученици с различни творчески възможности и живеещи в различни държави се обединяват в обща мисия – да рисуват, да помнят и да популяризират делото на Св. св. Кирил и Методий. И като българи да станат част от европейската култура и история.