Get Adobe Flash player

КОЛЕДЕН ПРАЗНИК В УЧИЛИЩЕ
   Един от най-вълнуващите празници за всички наши ученици е Коледа – вълшебно време на семейни събирания, куп подаръци, игри през ваканцията, сладки и шоколад, срещи с роднини и приятели, коледни филми, хубаво настроение, екскурзии и забавления.

Но преди да празнуват с родителите си у дома, ученици, учители и родители отбелязаха празника заедно, припомняйки отколешни традиции и обичаи и организирайки благотворителен коледен базар. Събитието се проведе на 17.12.2018 година от 12 часа в празнично украсения салон на училището, където започна коледното тържество. От официалните гости присъстваха: г-н Христо Йовчески, временно управляващ посолството на Р. България в Чехия, г-н Георги Стоилов, съветник по търговските въпроси, г-н Володя Гоцев от БКИ, г-жа Камелия Илиева, главен редактор на списание „Роден глас”, г-н Никола Иванов, председател на Обществения съвет, г-жа Корнелия Иванова, член на Обществения съвет, както и много родители и приятели на училището.

Водещата Димитрия обяви, че празника се посвещава на „всички добри хора по света, които всеки ден, с труда си и постъпките си правят света по-добро място за живеене”, а след това даде думата на г-н Йовчески за коледен поздрав. Той използва възможността да се обърне към българските ученици и да ги поздрави с натъпващия светъл празник с пожелание за здраве и успехи. След него г-жа Мария Носикова, директор на БСУ поздрави присъстващите с мили думи, отправени специално към децата. Тя се върна в своите спомени за Коледа, събирането на всички на трапезата с постни ястия, донасянето на бъдника и други обичаи, спазвани в нейното семейство. Децата слушаха, притихнали, и празника лека-полека се изпълни с неповторимата атмосфера на Коледа.

Настроението се повиши с вдъхновените изпълнения на любими народни и популярни коледни песни на хор „Лира” с ръководител г-н Росен Михайлов, които изпяха „Ой, Коледо, мой Коледо”, „Стани, нине, господине”, „Заспива града” и „Над смълчаните полета”, като на последната песен, така обичана от поколения българи, деца и възрастни от публиката радостно пригласяха на нашите талантливи певци.

Учениците от начален курс представиха сценка, в която показаха българските обичаи за Бъдни вечер и Коледа. Събрани около трапезата с типични ястия, децата сътвориха истинска семейна атмосфера, от която разбрахме защо се слагат само постни ястия, кой се включва в приготвянето на питката и кой носи бъдника, в какво са вярвали нашите предци. Пристигнаха и коледарчетата от трети клас, които наричаха за здраве и берекет и песните им родиха надежди за плодородна и успешна година.

След тази сценка, представяща нашите коледни традиции, видяхме и една друга, също зимна, само че интерпретирана от актьорите от театрално студио „Златно ключенце” с ръководител г-жа Милка Кралчева. Театралите от 7-и, 8-и и 11-и клас представиха своя интерпретация на известната приказка „Дядовата ръкавичка”, в която освен животните, се появиха и Снежанка (с две джуджета), Червената шапчица, Снежната кралица и Дядо Коледа. Макар че младите актьори съществуват като формация едва от два месеца, те показаха талант, актьорско майсторство и огромно желание за игра. За сценографията, професионалното сценично поведение и режисурата помогнаха г-н Валентин Вълчев, г-жа Корнелия Иванова и г-н Петромил Денев.

След актьорите на сцената излезнаха танцьорите от състава към училището с ръководител г-н Тодор Ралев, бивш наш възпитаник. Те също започнаха заниманията си преди два месеца, но вече имат два готови танца, които показаха за пръв път пред публика – женския „Ширто” от Пиринския край, и ръченица с разширения състав, включващ и ученици от среден курс. Възпитавани в любов към българските танци и традиции, участниците, облечени в чисто новите си носии, закупени по проект, излъчваха цялата хубост на българите и на дълбоката душевност, която е скрита в танцовото и песенното ни народно творчество. След двата танца, Мелис и Зинка поканиха всички да се включат в право хоро, което се изви из целия салон и стопли сърцата на всички присъстващи, копнеещи за нашите си обичаи, макар и далеч от Родината.

Със хорото празникът естествено премина от салона към актовата зала, където на подредените импровизирани щандове на всички класове се състоя коледния благотворителен базар. В началото му от фирмата, производителка на закуски за училищната лавка изтеглиха печеливши номера от томболата с награди и 15 деца бяха зарадвани със слушалки, тонколони, лакомства и сувенири, а на Патрик се падна най-вкусната награда – безплатна закуска всеки ден до края на първия срок.

Но нека надникнем какво бяха изработили сръчните ръце на децата, учителите и родителите: огромно разнообразие от ръчно изработени коледни картички в най-различен стил и техника на изключителни цени, традиционни дрянови сурвачки, пъстро нашарени с конци, пуканки и колачета, прекрасни свещници и дребни коледни сувенири, календари и фотографии, гирлянди и друга коледна украса. Традиционно богато представени бяха кулинарните умения на майки и бащи, баби, дядовци и лели. Какво ли не можеше да се закупи на базара, сладко и солено – различни видове баници, баклави, тиквеник, сладкиши и кексове, дребни сладки и соленки, пити и погачи, торти, кюфтенца, даже на място приготвен хот-дог! Децата се забавляваха и приканваха посетителите да си закупят от техния щанд, да опитат майторлъшките ястия. Единасетокласниците бяха избрали доста добър маркетингов подход и бяха изработили коледен клип, в който нагледно показваха как в кухнята се вихрят месейки, пържейки, и печейки своите изделия. Настроението бе голямо както сред учениците, така и сред гостите, и от благотворителния базар събрахме почти 11 000 крони.

Коледа в БСУ винаги ни връща към българските корени, към запазените фолклорни традиции и обичаи, възпроизведени от нашите талантливи певци, актьори и танцьори. Тя, обаче, също така възпитава нашите деца в съпричастност и милосърдие, добротворство, споделяне, родолюбие и общочовешки ценности.