Get Adobe Flash player

Патронен празник в БСУ „Д-р Петър Берон“

 


 На 14-и февруари в салона на училището отбелязахме своя патронен празник. Гостува ни новият посланик на Р България в Чехия, Негово Превъзходителство, г-н Йордан Първанов, придружен от консула г-н Рoсен Генчев и съветникът по търговските въпроси в посолството. г-н Георги Стоилов, г-н Володя Гоцев от БКИ, г-н Кирил Беровски от Асоциацията на българските сдружения, много родители и приятели на училището.
В поздрава си по случай нашия празник, г-н Първанов отправи топли думи към училището ни – стожер на българщината в столицата на Чехия. След неговото приветствие празника продължи под формата на телевизионна програма.

Първа в „студиото“ влезе водещата на сутрешния блок Ивана, чийто специален гост бе директорът на БСУ, г-жа Мария Носикова. Тя разказа за новите проекти, в които се включва училището ни. С помощта на г-жа Станева, директорката връчи наградите на 25 деца, участвали успешно в конкурса „Аз съм българче“ през изминалата година. Второкласниците представиха презентация за живота и делото на нашия патрон, д-р Петър Берон.
След това водещият на предаването ‚Жива вода“ представи певците от хор „Лира“, които изпяха „Посадимо пелин“, „Рипни Калинке“, „Изгряла е месечинка“ и „Море сокол пие“, а малката Цветелина от първи клас със звънко гласче изпълни „Лаленце се люлее“. Програмата продължи с великолепния танц на Цветан, включващ мотиви от 5 фолклорни области на България.

В студиото влезе Естел с добрите новини, като припомни училищната инициатива, поета преди година „70 деца - 70 добри дела“, а четвъртокласниците представиха рецитал за приятелството и доброто.

Митко, водещ на спортните новини отбеляза поредните успехи на нашите спортисти, които му гостуваха в студиото. Николай от СК „Слани“, Никола от ПК „Млада Болеслав“, Нино от „Спарта Прага“, обявен за играч на месец януари, Цветан от ФК ‚Дяблице“ и Мирослав от „Млада Болеслав“, който е състезател от националния отбор по хокей на България при мъжете и юноши до 20- годишна възраст.

След спорта дойде време за здравословното тото с гатанки и награди - плодове с водещи Михаела и Светли. След тях колегата им Богдан, водещ на хумористичното предаване представи най-малката участничка – първокласничката Йоана, която предизвика бурни аплодисменти с веселото стихотворение „Мечов буквар“. На сцената се появиха модерните компютърни баби от трети глас, които ни разсмяха със своите шеги. Скечът „Най- новото гадже“ бе посветен на празника на любовта и бе изпълнен от Александра, Мартина, Митко, Христо и Мартин от театралното студио.

В последвалия „Телевизионен театър“ от театралното студио представиха басни на Алберт Декало: „Хамелеон“ (Светослава и Михаела), „Самочувствие“ (Христо), „Кокошка в чужбина“ (Естел), „Поточе и река“ (Ники), „Конецът“ (Мартина) и „Предложение“ (Александра и Мартин).

Програмата завърши с „Лека нощ, деца“ и драматизацията на приказката за „Косе Босе“. Чудесно изиграните роли на Косе Босе (Митко), Кума Лиса (Александра) и Кучето (Богдан) предизвика много смях и емоции сред публиката.
В паузата между двете части на програмата гости и ученици си закупиха ръчно изработени мартеници с благотворителна цел.

Втората част на програмата бе подготвена от най-големите – дванайсетокласниците. Те организираха маскен бал на тема „Приказни герои“ и забавни игри с много награди. В първата част „Караоке“ ученици от пети до единайсети клас изпяха едни от най-обичаните български песни – „Шаро и първия сняг“, „Детство мое“, „Детска планета“, и др. А когато дойде ред на Димитър и той запя „Кой уши байрака“, Цветан не се сдържа и грабна микрофона и той. А след него и цялата зала се включи в обичаната песен за Райна Попгеоргиева. Игрите продължиха с конкурс за рисунка и завършиха с общ танц на ученици и учители. Организаторите раздадоха награди и обявиха крал и кралица на бала – Димитър и Сиси от 11-и клас.

На финала на празника нашият национал по хокей Миро помоли всички да станат на крака. „Всеки от нас е тук по различни причини, но нашата Родина е България“, каза момчето. И с ръка на сърцето цялата зала изпълни химна „Мила Родино“. Един вълнуващ и незабравим момент. Един чудесен празник!