Get Adobe Flash player

Хор “Лира” на XXVIII Международен хоров фестивал

     Музиката ни вдъхновява и обединява. Тя ни пренася в света на вечната младост и носи универсалните  послания за любов, приятелство и доброта. 

       XXVIII Международен фестивал на детските хорове се проведе по традиция в Средното училище на Руското посолство в Чешката република. Събитието се състоя на 10 април 2019 година от 18.00 часа в красиво украсената Актова зала. Фестивалът беше открит от директора на Руското училище Сергей Яковлевич Риженков. Той приветства  участниците и гостите с  топли думи за съзидателната сила на музиката и пожела на всички незабравими преживявания с    талантливите хористи.

       Шестима водещи от шест различни националности (сред които беше и дванайсетокласничката Мелиса Зия от БСУ „Д-р Петър Берон”)  оповестяваха изпълненията на отделните певчески ансамбли в гр. Прага. На сцената  бяха поканени последователно хоровете на Международното Британско училище (с ръководители Брендан Колеман и Сузана Кнукей), на Българското училище с ръководител Росен Михайлов, на Чешкото училище в гр. Пршибрам с ръководител Ева Качеркова, на Руското училище с диригент Инга Мертке и съпровод Людмила Шеншина, на Френския лицей с ръководители Сирил Освалд и Мария-Ана Маршалек и на Австрийската гимназия с диригент Камила Тумова и съпровод на пиано Ян Ямшчиков.

       Всички хорове се изявиха блестящо с оригинални репертоари от популярни, съвременни и различни по националност песни. Чудесни бяха артистичните изпълнения на „Англичанин в Ню Йорк”  и „Какъв чудесен свят” от Британското училище, на „Добър ден” и „Обичам цветята” от Чешкото училище в гр. Пршибрам, на „Музика, музика”, „Танцувай, танцувай”, „Детски джаз” и „Пролетен джаз’ от Руския хор. Френският  хор също внесе нови  ритми и весело оживление с песните „Около света за 80 дни”, „Капитан Немо”  и „Къде летят балоните”. Последни се изявиха хористите на Австрийската гимназия. Те поднесоха своя  музикален поздрав с  една знаменита  руска песен („Московски вечери”), три популярни чешки и три австрийски песни.

     Безспорно, за нас най-вълнуващо и възпламеняващо беше участието на хор „Лира” от Българското училище в Прага с ръководител Росен Михайлов.  Нашите  красиви и засмени  момичета и момчета, облечени във великолепни народни носии,  представиха букет от осем любими фолклорни песни: „Дюлмано дилберо”, „Ай да идем, Яно”, „Изгряла е месечинка”, „Рипни, Калинке”, „Пустоно лудо и младо”, „Мятало Ленче ябълка”, „Залюбила малка мома” и „Посадимо пелин”. Като   прекрасни солисти се изявиха Александър  от VII клас, Ема Кръстенова от III клас, Ивана от VIII клас и Микаела от X клас. Публиката аплодира с възторг изпълненията на нашите хористи – лъчезарни и горди посланици на българския фолклор, на мира и обичта между хората.

       На сцената бяха поканени ръководителите на отделните хорове и след поздравителните  думи на директора Сергей Риженков им бяха връчени дипломи и сувенири. По традиция фестивалът завърши с една обща песен – тази година всички участници изпълниха заедно песен от операта „Вълшебната флейта” на Волфганг Амадеус Моцарт.

       За пореден път участието на хор „Лира”  доказа музикалните таланти на нашите ученици  и достойното име на БСУ „Д-р Петър Берон” в гр. Прага. Музиката ще продължи да ни вдъхновява и окрилява. Тя ни свързва с необятния свят на всепобедната  любов.