Get Adobe Flash player

Среща със „Златния физик на България” – г-н Теодосий Теодосиев


Много вълнуваща бе за учениците и учителите от нашето училище срещата на 02.05.2019 с известния учител, г-н Теодосий Теодосиев, наричан често „Златният физик на България” заради многото негови ученици, носители на златни медали от международни олимпиади по физика.
В актовата зала учениците от пети до дванайсти клас имаха възможност да чуят и разговарят с г-н Теодосиев, който бе в Прага по покана на ръководството на училището, заедно с колеги от България. Директорът, г-жа Носикова, представи г-жа Катя Адърска, директор на професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов” в Сопот и нейният колега, г-н Атанас Карадечев, скулптор и учител по изобразително изкуство и автор на първия паметник в България, посветен на българските евреи. С гордост и вълнение г-жа Адърска разказа за своето училище, в което не само се подтотвят специалисти в различни професионални направления, но учениците също така участват в самобитни фолклорни състави – кукерски, танцови, свирят на музикални инструменти, пеят. Г-жа Адърска поднесе ценни дарове – специално издание на романа „Под игото” от Иван Вазов, първата изработена значка по повод предстоящия 50 годишен юбилей на училището, както и вестникът, който учениците списват.

Г-жа Лазарова, учител по физика и химия в училище, представи специалния ни гост, г-н Теодосиев, като посочи, че той е уникално явление за България с многото златни и сребърни медалисти от олимпиади по физика. За неговите ученици се борят най-добрите университети в света, и не напразно, тъй като сред тях има много професори, откриватели, учени от лабораториите на НАСА и ЦЕРН. Но това, което прави даже още по-голямо впечатление от внушителното количество награди и признания, е самата личност на г-н Теодосиев – скромен човек с високи морални норми, които е внушил и на своите ученици.

И наистина, когато, след бурни аплодисменти, г-н Теодосиев се изправи пред нашите ученици с техните „любопитни очички-звездички”, както самият той ги нарече, цялата зала притихна, заслушана в словото му. Защото той говори за неща, много по-важни от физиката и другите науки. „Човек затова ходи на училище, за да научи какъв е неговият дар, с какво може да помогне на другите”, каза г-н Теодосиев, като по този начин изрази мнение, че не количественото натрупване на знания е целта на образованието, а изграждането на личности, които да бъдат полезни не само на себе си, но и на обществото. „Хората се раждат различни. И красивият, и грозният е ценен”,сподели учителят, като изтъкна уникалността на всяко дете и всеки човек с различна външност, качества и принос за обществото. А нашите ученици запомниха лайтмотива на неговата школа „Смъртноопасно е да си прост!”; школа, в която освен супер сложни задачи по физика, децата научават основни истини за обществото и християнски ценности. Като например това, че трябва да бъдат много добре образовани, да четат и да се развиват, за да не бъдат „излишни хора” в съвременния свят. Но, за да бъдат успешни, те трябва да проумеят и изградят в себе си общочовешки ценности като любов към ближния, взаимопомощ, творчество. „Всеки може да бъде богоизбран, ако избере да стане помощник Творец”, каза Учителят, като отново наблегна на моралните и етични качества на личността.

Ученици и учители с интерес следяха изключително интересната беседа, по време на която имаха възможност да задат своите въпроси, а г-н Теодосиев бе така добър да отговори. След това всички желаещи имаха възможност да се снимат с него и лично да обсъдят вълнуващи ги проблеми.
Срещата с тези невероятни учители и уникалният г-н Теодосиев бе истински празник за учители и ученици в навечерието на празника на просветата и писмеността 24-и май. Да си пожелаем до нови срещи!