Get Adobe Flash player

Официалното представяне на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол”

     

   На 9 януари 2019 г. от 18.00 часа ученици и учители от БСУ „Д-р Петър Берон” – гр. Прага  имаха удоволствието да присъстват на официалното представяне на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол”. Събитието се състоя в Българския културен институт в гр. Прага. Изложбата е подготвена и предоставена безвъзмездно от Фондация „Америка за България”. Тя представя археологическия обект с разкритите стотици квадратни метра добре запазени  мозайки и проект за музеен комплекс, с който България кандидатства  за вписване в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Експозицията представя 24 информационни табла (с текстове на три езика – български, английски и чешки), фотографии на забележителните обекти и три кратки филмчета за уникалните мозайки. Учениците с радост си припомниха и обогатиха знанията си за хилядолетната история на Пловдив, сменил много имена: Пулпудева, Филипопол, Тримонциум, Пълдин, Филибе. В продължение на шест века Пловдив бил част от Римската империя. Рим установил властта си над стария тракийски град през 46 г. сл. Хр.

     През IV век обаче настъпили събития, които коренно променили живота и религиозния пейзаж на града. През 313 година с Миланския едикт християнството било легализирано.

     През 324 г. император Константин преместил столицата от Рим в Константинопол и Филипопол се озовал в близост до сърцето на империята. Филипопол станал център на епископия.  Започнало строителство на богати църкви за растящия брой вярващи. Епископската базилика е най-красивата от тях. От IV до  VI век Епископската базилика била център на живота на късноантичния Филипопол. Богомолци се стичали в нея. Възрастни и деца били покръствани в сумрачната й, богато украсена вътрешност.

     Но дошъл миг, в който Епископската базилика била изоставена, останките й били затрупани, а времето изтрило спомените за нея. Забравата продължила до 1980-те, когато при строителството на подлез се появили останки от мащабна сграда, украсена с мозайки с геометрични орнаменти и птици. През 1995 г. базиликата била обявена за паметник на културата от национално значение. За съжаление, през 1999 г. защитното покритие се самосрутило, състоянието на мозайките се влошило и обектът отново потънал в забрава.

          Мозайките на Епископската базилика са много повече от красиви изображения. Зад всяка птица, розета, меандър стоят артистично майсторство, часове работа и години опит. Мозайките са правени по техниката opus tessellatum. При нея малки камъчета с различен цвят се подреждат в изображение върху подложка от хоросан. Работата е бавна – за един ден майстор можел да нареди сектор с площ около 0,5 кв. м. За мозайките на Епископската базилика са използвани камъчета в бяло, черно, жълто, охра, червено, няколко нюанса синьо, зелено. Някои от тях, като зеленото, са от полускъпоценни камъни, добивани от Родопите.

      Учениците бяха очаровани от великолепието на късноантическите мозайки и за пореден път изпитаха гордост от изложеното уникално културно наследство, с което България ще бъде представена на света като страна на древни цивилизации.  Развълнувани, те записаха своите впечатления в книгата за посетители. На излизане всички коментираха предстоящото откриване на Пловдив като европейска столица на културата, което  ще популяризира отличните възможности за културен туризъм в родината ни.

     Изложбата ще бъде отворена до 8 февруари 2019 г. – не пропускайте шанса да се докоснете до магическата привлекателност на античния Пловдив!