Get Adobe Flash player

70 години с България в сърцето-юбилеен концерт

70 години с България в сърцето ученици и учители в Прага живеем и работим с трепетите и стремленията на свидното Българско училище: това е нашата благословена родина. Милеем за българската просветна кауза и я претворяваме с делата си в наша крепост, обич и съдба.
Честването на 70-годишния юбилей на БСУ „Д-р Петър Берон” в гр. Прага се превърна в тържество на родолюбието и благослов на училището. Паметното събитие се състоя на 13 февруари 2018 год. от 14.30 часа в красивата зала на чешкия театър „U Hasičů“ (Praha 2-Vinohrady). Присъстваха много почетни гости от България:

• Г-н Лъчезар Петков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чешката република;
• Г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката на Република България;
• Г-н Петър Харалампиев – председател на Държавната агенция за българите в чужбина;
• Г-жа Галина Тодорова – директор на Българския културен институт, гр. Прага
• Г-жа Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление по образованието, София-град;
• Г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители;
• Г-н Юлиян Петров – председател на Синдикат „Подкрепа”;
• Архимандрит Атанасий – протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия;
• Г-жа Даниела Дойнова – директор на БСУ „Христо Ботев”, гр. Братислава;
• Г-жа Величка Стойчева – директор на 18. СУ „Уилям Гладстон”, гр. София;
• Г-жа Магдалена Младенова – бивш директор на училището.
Наши гости от Чешката република бяха:
• Магистър Сватоплук Похоржели – началник отдел „Основно образование” в Министерството на образованието, младежта и спорта в Чешката република;
• Магистър Ева Тучкова – съветник в отдел „Основно образование” в Министерството на образованието, младежта и спорта в Чешката република;
• Г-жа Мария Захариева- председател на Гражданско сдружение „Възраждане”;
• Г-н Кирил Беровски – председател на Асоциация на българските сдружения в Чешката република и на Българския просветен клуб;
• Г-жа Севдалина Коваржова – председател на Гражданско сдружение „Заедно” и др.
Празничната програма се отличаваше с богатство, разнообразие и великолепно редуване на тържествени и развлекателни мотиви. Сценарият, стиховете за училището и сценката „Седмото измерение” бяха написани от Светла Болчева. Епичната музика, която служеше за музикален фон на различните части, беше създадена от Георги Георгиев, ученик от XII клас, с разностранни дарби, интереси и с отличен успех. Изпълненията на учениците от начален етап беше осъществено под ръководството на Мария Гергиева и Емилия Калудова. Изумителни бяха изявите и на младите ни таланти от хор „Лира” с ръководител Росен Михайлов, на модерната денс-формация „Forever” с ръководител Силвия Рубинова от VIII клас и координатор-инструктор Валентина Лазарова. В подготовката, организацията и провеждането на празника се включиха с възрожденски плам и всеотдайност още Луиза Станева, Светлана Васева, Милка Кралчева, Мария Носикова, Александра Дончева и всички други учители и служители в БСУ „Д-р Петър Берон”.
Началото беше отбелязано с Химна на Република България. Във възцарената празнична атмосфера прозвучаха вълнуващи встъпителни думи и стихотворението „70 години с България в сърцето”, изпълнени от водещите: Светослава Флоренцова (VII клас), Ивана Папардова (VII клас) и Владислав Бачийски (XII клас).
Последваха поздравителните слова. Най-напред водещите дадоха думата на домакина на настоящото тържество г-жа Таня Борисова, директор на БСУ „Д-р Петър Берон” – гр. Прага. Аудиторията беше впечатлена от нейните силни, прочувствени слова на почит и признателност към всички ентусиасти и радетели на българската просветна кауза от далечната 1948 година до днес. „Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, а всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – да го предадеш с любов на поколенията да го развиват и пазят, да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините много хора – учители, ученици, техните родители, служители, общественици; оформя се като стожер на българщината, съхранява българския език, духовност и традиции.” Г-жа Борисова продължи изказването си с топли приветствия към младите хора в училището и към стотиците ни възпитаници, които успешно се реализират в България и по света, и благодари на всички, които допринасят за успеха на училището. Тя подчерта особеното значение на днешния празник, осъществен „изцяло със средствата на българи-дарители, за които запазването на българщината в сърцето на Европа е мисия”. С почит и от сърце г-жа Борисова изрази своите и на всички колеги благодарности към хората и институциите, които са наши дарители. Те са:
1. Елена и Димитър Илиеви
2. Николай Младенов
3. Издателство „Анубис- Булвест”
4. Издателство „Просвета”
5. Издателство „Сиела”
6. Асоциация на българските сдружения в Чешката република
7. Гражданско сдружение „Възраждане”
8. Манол Денев
9. Мирослава Симова
10. Петър Грозданов и Иво Великовски
11. Христо Томов
12. Сашо Илиев
13. Елеонора Базелкова
14. Мариола Иванова
15. Анелия Димитрова
16. Сирма Зидаро
17. Александър Жотев
18. Валентин, Николай и Станимир Апостолови
19. Родители и ученици от Българското училище

Директорът г-жа Таня Борисова изказа лична и на колегите благодарност към министър Красимир Вълчев за отпуснатите средства за оборудване на компютърния кабинет и ремонта на електроинсталацията в училището. Тя подчерта, че „този акт на загриженост от Министерството на образованието и науката беше високо оценен от нашите ученици и родители”. Г-жа Борисова благодари на г-н Петър Харалампиев – председател на Държавната агенция за българите в чужбина за ползотворното сътрудничество и за получените престижни награди от обявените конкурси; благодари за оказаната подкрепа от Обществения съвет към училището с председател Никола Иванов; изрази задоволство от присъствието на г-жа Янка Такева и г-н Юлиян Петров, председатели на водещите синдикати в България за „това, че уважиха с личното си присъствие нашия празник и с надеждата за бъдещи ползотворни проекти”; благодари също и на г-жа Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление по образованието, София-град, за личното й присъствие на нашия юбилей и „за това, че ни оказва навреме методическа помощ и подкрепа”. И накрая, но не на последно място г-жа Борисова благодари на Негово Превъзходителство господин Лъчезар Петков – посланик на Република България в Чешката република, „за разбирането и подкрепата, която срещаме в Негово лице, в това число и от Българския културен институт, с който сме в топли отношения и взаимно сътрудничество”. В чест на днешния юбилей г-жа Борисова връчи паметни плакети на официалните ни гости.
След това внушително слово на директора на училището бяха отправени сърдечни приветствия от страна на почетните ни гости. Поздравителни слова произнесоха министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Петър Харалампиев, г-жа Янка Такева, г-н Юлиян Петров, г-жа Ваня Кастрева, магистър Сватоплук Похоржели и г-жа Наталия Калайджиева. Бяха получени и много благодарствени адреси.
Водещите благодариха на всички, които милеят за Българското училище и за българската просветна кауза тук в Прага.
Започна богатата празнична програма, изпъстрена с песни, стихове, танци и театрални изпълнения. Първата част беше озаглавена „С България в сърцето”. На фона на „Before the Beginning” (епична музика от Георги Георгиев) прозвучаха оригинални стихове за училището, патрона и родината, изпълнени от тримата водещи Светослава, Владислав и Ивана. Последва изявата на учениците от начален етап: първо, всички те ни зарадваха с рецитация на любими детски стихове, а после Веси, Ради и Васка от IV клас представиха етюд от балета „Лебедово езеро”. Хор „Лира” с ръководител Росен Михайлов ни направи съпричастни с жизнерадостните откровения на музиката – великолепно бяха представени четири песни: „Посадимо пелин”, „Дилмано дилберо”, „Малко коте” (любима песен на чешките деца) и „Леле свашке”. Блестящо се изявиха солистите Галя (Vклас), Александър (VI клас), Ивана (VII клас), Микаела (IX клас) както и всички останали вдъхновени хористи.
Втората част от програмата беше под надслова „Училище на мечтите”. След едноименното стихотворение, представено от водещите, публиката изпита естетическа наслада от театралното изпълнение на учениците от VII клас. Те представиха сценката „Седмото измерение”, написана специално за 70-годишния юбилей на училището. С нея изразиха своите идеи за силата на доброто, приятелството и любовта. Артистична обаятелност проявиха всички участници в трите действия на тази жизнерадостна и поучителна детска пиеса. Те са: Ивана, Светослава, Михаела, Естел, Йоана, Мартин Радев, Николай Стоянов, Богдан, Николай Антонов (всичките от VII клас) и Димитър Папардов от VI клас.
Следващото атрактивно изпълнение „Довери ми се – танцувай с мен” беше на Модерната денс-формация на училището „Forever”. Тя ни приобщи към богатството на съвременните ритми. Внушителната група танцьори ни докосна до вълшебството на движенията по мотиви от италианската и испанската музика.
Третата последна част от програмата беше озаглавена „Благословени сме заедно”. На фона на „New Hope – The legendary ending”(епична музика от Георги Георгиев) водещите представиха стихотворението „Благослов на Българското училище”, след което последваха заключителните изпълнения на настоящи и бивши възпитаници. Мелиса, Зинка, Алекс, Димитър и Цветан от XI клас представиха народен танц-сценка „Шега”, а след това Цветан Лазаров (бивш възпитаник на Националното училище за танцови изкуства в гр. София) изпълни великолепно „Надиграване” – народен танц с фолклорни елементи от пет различни области на България.
Изумително впечатление направи и следващата изява – на Танита Янкова (бивша наша възпитаничка, завършила престижното Пражко музикално училище „Ярослав Йежек”). Докоснахме се до световната джазова класика чрез нейното изпълнение на три песни, в собствен съпровод на пиано: “In a sentimental mood” (Duke Ellington);) “Let's fall in love” (Harold Arlen, Ted Koehler) и “Svitá” (Jaroslav Ježek).
В магията на българските народни танци ни потопи и фолклорният състав „Българи” към сдружение „Заедно” с ръководител Тодор Ралев (бивш ученик на нашето училище). Родолюбивите танцьори ни представиха „Граовски мотиви” и „Шопска сюита”.
Триумфът на Българското училище в Прага беше ознаменуван с песни – езикът на обичта и радостта на Земята. Насладихме се отново на младите ни таланти от хор „Лира”. Те се изявиха с три песни: „Пустоно лудо и младо”, „Залюбила малка мома” и „Мятало Ленче ябълка”.
За финал на нашия благослов и единението ни с космическата хармония послужи изпълнението на световноизвестния хор „Големите български гласове” с диригент Илия Михайлов. (Илия Михайлов завършва Джулиард скул в Ню Йорк, Асоциирания борд на Кралските музикални училища в Лондон и Консерваторията в Лозана. Специализира в Нюйоркския университет и Консерваторията в Женева).
Хорът „Големите български гласове” е ансамбъл от професионални певици, чиито репертоар е високо оценен от световната музикална критика. В чест на Българското училище в Прага и в прослава на 70-годишния ни юбилей те изпълниха виртуозно „Благослов” и някои от най-големите бисери на българския фолклор: „Полегнала е Тодора”, „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Бре, Петрунко”, „Седнало е Джорето” и др.

Развълнувани, водещите обявиха края на великолепната програма със знаменателните думи:

                         България е в нас!
... Българското училище в Прага ще пребъде!!!