Get Adobe Flash player

Откриване на учебната година от посланик Петков

    Всяко ново начало носи вълнения и предизвикателства. Сбогуването с омайното лято, новите срещи с приятели, учители и новото пътуване в световете на науките и човечността се асоциират с началото на учебната година. По традиция на 15 септември БСУ „Д-р Петър Берон” в гр. Прага е озарено от слънчеви усмивки, грейнали лица и пъстроцветни букети. Разтворените му обятия посрещат родолюбивите българи – ученици, учители, родители и гости, обединени от порива към знания и надежди за просперитет на България. Тази 2017/2018 учебна година е знаменателна за нас, защото я свързваме с предстоящия 70-годишен юбилей на училището ни в Прага.
Голяма е радостта на всички, тъй като на училищното тържество с нас е Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков, посланик на Република България в Чехия. Той засвидетелства всеотдайно внимание и загриженост за съдбата на любимото ни училище. За нас е чест и гордост, че за първи път новата учебна година е открита лично от Посланика на Република България в Чехия! Това за нас е знак, че по случай 70-годишния училищен юбилей можем да заявим с увереност: „Българското училище в Прага ще пребъде!!!”
  Събитието се състоя на 15 септември от 10.00 часа в празнично украсения салон на БСУ „Д-р Петър Берон” – гр. Прага. Почетни гости на тържеството бяха: Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков; г-жа Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага; г-жа Галя Димитрова, завеждащ Консулска служба в Българското посолство в Чешката република; г-н Александър Жотев – член на Обществения съвет на училището; г-н Кирил Беровски, председател на Асоциацията на българските сдружения в Чехия; г-жа Наталия Калайджиева, представител на малцинствата в Прага; г-жа Мария Захариева, председател на гражданско сдружение „Възраждане”; г-жа Камелия Илиева, главен редактор на сп.”Роден глас” и г-жа Силвия Кръстева, председател на сдружение „Българска православна общност”.
   Празничната програма започна с Химна на Република България. Последваха вълнуващи стихове за любимото училище, изпълнени от ученици в пети, шести и седми клас ( Петър, Димитрия, Александър, Димитър, Ивана, Мартин, Михаела и Николай). Водещите седмокласници Ивана и Мартин изразиха трепетите на учениците – от най-малките до най-големите, надеждите на родителите им и благородната отговорност на учителите. Те изказаха всеобщата радост от присъствието на Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков. От името на директора г-жа Таня Борисова, както и от името на всички ученици, учители, родители и гости, водещите изказаха нашата дълбока благодарност и признателност към него и към институцията на Българското посолство в Прага, която той оглавява.
Последва вълнуващото слово на посланик Петков, с което беше открита новата учебна година в БСУ „Д-р Петър Берон”. Той припомни, че неговите усилия за задълбочаване на връзките между Посолството и родното ни училище въплъщават политиката и отговорностите на Българската държава. Подчерта трите принципа на тази работа: любов, грижа и всеотдайност. Посочи два от съветите на нашия патрон, възрожденеца-енциклопедист д-р Петър Берон: „Прави добро, за да намериш добро” и „Каквото правиш, прави го добре и мисли за последствията”. Речта на посланик Петков беше изпъстрена с интересни факти, мъдри прозрения и топли чувства. Аудиторията беше запленена от сърдечните думи, с които той се обърна към всички възрастови групи. Пожела на учениците да оставят таблетите и да вземат книгите, учебниците, опита и живите контакти. Специални поздрави отправи към първокласниците и към бъдещите абитуриенти. Изрази уважението си към благородното дело на учителите, като припомни традицията на древните китайци да изписват думата „Учител” с главна буква. Накрая посланик Петков се обърна към родителите и ги увери, че техните деца тук са в сигурни ръце и че ние всички представяме интересите и грижите на Българската държава. Финалните пожелания на посланик Петков бяха за щастлива и плодотворна учебна година .
Директорът на училището г-жа Таня Борисова благодари на посланик Петков за топлите думи и го помоли той лично да връчи първата награда за новата учебна година на нашия ученик от 11.клас Цветан Лазаров –грамота и плакет за компютърна презентация за спечено първо място на националния ученически конкурс „Мила родино”. (Конкурсът е за мултимедиен проект, стихотворение и рисунка, посветен на 180 години от рождението на Апостола на свободата, заслужено обявен за „Най-великият българин”). С това се постави традицията началото на всяка следваща учебна година да бъде оповестявано с най-добрите отличия на нашите възпитаници.
Последваха още песни и стихове, които заредиха атмосферата с празнично веселие и сърдечност. Особено затрогващи бяха изпълненията на двете първокласнички Елена и Габриела, посрещнати от публиката с бурни ръкопляскания.
Нека пребъде този ден и тази всеобща радост! Нека ни окрилява днешното вдъхновение през цялата учебна година !
Нека посрещнем достойни 70-годишния юбилей на Българското училище в Прага – нашия храм на знанието и човечността!
   Нека учителите тук са пример за всеотдайност и благородство, а скъпите ни възпитаници да бъдат горди строители на модерна България!
На първокласниците, на всички ученици и учители пожелаваме:

„На добър час и добра сполука!


***Видео......