Get Adobe Flash player

В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ НА ПРАГА

   
     На 13 декември 2017 год. ученици от БСУ посетиха Художествената галерия на Прага, което беше заслужена награда в ежегодния конкурс „Многоезичието е богатство”, организиран от гражданското сдружение „Заедно” в Чехия като част от проекта „Камаради”.
Наградените ученици от 5., 6., 7., 8., и 9. клас, придружени от г-жа Светлана Васева и г-жа Луиза Станева, се отправиха с нетърпение към галерията, която се намира в U Kamenného zvonu на Староместския площад. Настроението беше добро, към което се прибавиха възхищение и радост от празнично украсения площад с традиционните елха и коледен пазар.

Самата сграда на галерията е уникална и забележителна като архитектура и значение и е една от най-старите готически постройки от времето на Карел IV. Учениците бяха посрещнати от милата и приветлива г-жа Хашковцова, служителка в галерията, която ги разведе из цялата сграда и изчерпателно и увлекателно им разказа за нейното минало и историческите личности във връзка с нея. За децата всичко беше ново, непознато и много занимателно, което се виждаше в желанието им да разгледат всяко кътче – от средновековните подземия до горните етажи с чудесна гледка към празнично украсения площад.

Голям интерес предизвика изложбата на известния чешки художник Ярослав Рона, впечатляваща като тематичен и количествен обхват. Учениците разгледаха неговите сюрреалистични и фантастични пластики и живописни платна, а също така множеството илюстрации към станалата култова книга на Джордж Оруел „1984”. Творбите на Рона предизвикаха у тях въпроси и дадоха повод за размишление и съзерцание. Като завършек на експозицията им беше прожектиран филм за художника и неговата творческа философия.

А след това и самите деца получиха възможността да се проявят като художници. Домакините бяха подготвили ателие и материали за рисуване и всяко от тях можеше да пренесе на листа своите впечатления и фантазия.

Нашите ученици си тръгнаха доволни, обогатени с нови преживявания, опит и емоции.
Да благодарим и на г-жа Васева, която превеждаше ерудирано и с лекота, с което допринесе за ползотворната и интерактивна атмосфера на посещението.
На всички наградени ученици още пожелаваме нови творчески успехи и поводи за срещи с изкуството!